ANP4 apr '13 17:26

Dijsselbloem hoopt op bankenunie in 2014

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem hoopt dat de Europese bankenunie in de loop van volgend jaar van start kan. Hij is daarmee optimistischer dan president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank, die donderdag 2015 noemde als beginjaar voor het Europese bankentoezicht.

Volgens Dijsselbloem is er geen sprake van dat Europa aan het voortmodderen is met de aanpak van de eurocrisis. Zo zijn de balansen van veel banken versterkt en zijn slechte leningen in sommige landen ondergebracht in een 'bad bank'. Nederland kent geen 'zombiebanken', zei hij erbij.

Maar tempo blijft nodig, aldus de minister. De afspraak was dat het Europese bankentoezicht 1 jaar na de publicatie van de Europese verordening daarover een feit is. Dijsselbloem verwacht dat die verordening er dit jaar komt, nu het Europees Parlement, de Europese Commissie en de EU-landen het er op hoofdlijnen over eens zijn.

Met de ECB als toezichthouder op Europese banken kunnen probleembanken direct steun krijgen uit het Europese noodfonds, waardoor EU-lidstaten zelf niet meer hoeven op te draaien voor steun. Banken kunnen ook worden ontmanteld of gedwongen worden hun verborgen verliezen te openbaren. Uiteindelijk moet een gezamenlijk Europees depositogarantiestelsel ook onderdeel worden van de bankenunie. Nu zijn de garanties op spaartegoeden tot 100.000 euro nog een zaak voor de lidstaten zelf.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen