ANP25 jan '13 11:21

OCI begint handel in Amsterdam

AMSTERDAM (AFN) - Het Egyptische bouwbedrijf OCI (Orascom Construction Industries) is vrijdag met een openingskoers van 40 dollar per aandeel de handel aan de Amsterdamse beurs begonnen. Met bijna 209 miljoen verhandelbare aandelen heeft de onderneming een marktwaarde van een kleine 8,4 miljard dollar, circa 6,2 miljard euro.

De notering is nog in dollar, omdat het bedrijf over 2 weken ook een notering in New York hoopt te krijgen. De dollarkoers moet de omschakeling makkelijker maken. OCI zal hiertoe een zogenoemd ADR-programma beginnen. ,,Op korte termijn'' zal OCI in Amsterdam in euro's gaan noteren, zei topman Nassef Sawiris vrijdag tegen AFN.

Sawiris verwacht dat de notering in Amsterdam OCI een hogere kredietwaardering en een betere toegang zal geven tot investeerders en de kapitaalmarkt. OCI koos voor een notering in Amsterdam vanwege de banden die het bedrijf met Nederland heeft. OCI heeft onder meer een productiefaciliteit voor kunstmest in Geleen (een voormalige DSM-fabriek) en heeft daar circa 1000 mensen in dienst. Daarnaast is de onderneming betrokken bij verscheidene infrastructurele projecten, onder meer bij de bouw van een tweede Coentunnel in Amsterdam. ,,Met geen enkel ander land in Europa hebben we zulke sterke banden'', aldus Sawiris.

OCI noteerde vrijdag rond 11.05 uur 0,8 procent hoger op 39 dollar.

Gerelateerde artikelen