ANP7 jan '13 09:57

VEB maant ASMI tot haast met onderzoek

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil snel meer horen van ASMI over het onderzoek dat het bedrijf heeft beloofd naar de onderwaardering van zijn gecombineerde activiteiten door de financiële markten. Dat staat in een brief die de beleggersvereniging onlangs naar de onderneming heeft gestuurd.

De toeleverancier aan de chipindustrie telt twee onderdelen. De front-endtak maakt machines voor de beginstappen van het productieproces van computerchips. De back-endtak bestaat uit een meerderheidsbelang dat ASMI houdt in ASM Pacific Technology, dat machines maakt voor de assemblage en verpakking van chips.

De marktwaarde van het belang in ASM Pacific Technology, dat genoteerd is aan de beurs in Hongkong, overtreft bij tijd en wijle de totale waarde van ASMI op de beurs in Amsterdam. Beleggers klagen al jaren over de onderwaardering van de front-endtak en drongen herhaaldelijk aan op opsplitsing.

Onderzoek

ASMI kondigde tijdens een aandeelhoudersvergadering op 15 mei een onderzoek aan. President-comissaris Ger-Jan Kramer beloofde daar haast mee te zullen maken. Op 7 juli werd bekendgemaakt dat het bedrijf de zakenbanken HSBC en Morgan Stanley had ingeschakeld, maar daarna bleef het stil.

In haar brief vraagt de VEB het bedrijf op korte termijn meer informatie te geven over de stand van zaken van het onderzoek. Ook wil de vereniging weten wanneer ASMI de uitkomsten denkt te kunnen presenteren.

Gerelateerde artikelen