ANP28 mei '13 07:37

Bussemaker in Venetië voor restauratie Bosch

ANP
ANP

ROME (ANP) - Minister Jet Bussemaker van Onderwijs en Cultuur is dinsdag in Venetië bij de ondertekening van het akkoord over drie grote werken van de Nederlandse schilder Jheronimus Bosch. De afspraken houden in dat de doeken worden gerestaureerd en daarna uitgeleend aan Nederland.

Ook de burgemeester van Den Bosch Ton Rombouts en de Nederlandse ambassadeur in Italië Michiel den Hond zijn aanwezig bij de plechtigheid. Voor Italië is de staatssecretaris van Cultuur, Ilaria Borletti, afgevaardigd. De handtekeningen worden onder anderen gezet door de directeur van het Noord-Brabants museum in Den Bosch, Charles de Mooij.

Het gaat om de 'Heremieten-drieluik', de 'drieluik van de gekruisigde martelares' uit de Galleria dell’Academia en om de vier panelen 'Visioenen uit het hiernamaals' uit het Palazzo Grimani. Het museum in Den Bosch gebruikt ze voor de overzichtstentoonstelling Bosch Visions in 2016, wanneer de 500e sterfdag van de meester wordt herdacht.

Voor de tentoonstelling worden zoveel mogelijk werken verzameld. Er zijn ongeveer 45 schilderijen van Bosch bekend. Die zijn verspreid over 18 collecties in 10 landen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen