ANP8 mrt '13 17:52

Amerikaans banencijfer stuwt beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag flink hoger geëindigd. Het optimisme onder beleggers werd aangewakkerd door zeer positieve cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt die vrijdagmiddag naar buiten kwamen en een sterk Chinees exportcijfer. In Amsterdam liet het aandeel Fugro een opluchtingsrally zien.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,3 procent (4,56 punten) hoger op 352,43 punten. De MidKap klom 1,1 procent (5,68 punten) tot 541,34 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,6 en 1,2 procent.

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in februari fors sterker toegenomen dan verwacht. Er kwamen 236.000 nieuwe banen bij, terwijl was gerekend op 165.000 banen. De werkloosheid in de VS daalde vorige maand tot 7,7 procent van de beroepsbevolking, van 7,9 procent in januari.

China

In China bleek dat de export in februari met 21,8 procent is gestegen. De sterker dan verwachte toename van de Chinese uitvoer kan aangeven dat de internationale vraag aantrekt en dat kan de groei van de op een na grootste economie ter wereld ondersteunen.

Fugro klom 13,7 procent en was daarmee veruit de grootste stijger in de AEX. De bodemonderzoeker zag de winst vorig jaar licht stijgen en overtrof zijn eigen verwachting en die van analisten. Fugro zei verder zijn strategie tegen het licht te houden. De uitkomsten daarvan zullen in de tweede helft van dit jaar bekend worden gemaakt. Ook waren beleggers opgelucht dat er geen onregelmatigheden zijn gevonden in de financiële verslaggeving van het bedrijf.

KPN

Telecomconcern KPN won bijna 5 procent na de succesvolle uitgifte van twee obligatieleningen. De leningen werden meer dan zes keer overtekend. Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was chipmachinesmaker ASML met een verlies van 1,1 procent.

Imtech beleefde vrijdag de sterkste tussentijdse stijging in meer dan 4 jaar tijd van 15 procent en eindigde 11,5 procent hoger. Het aandeel heeft de afgelopen tijd forse klappen gehad vanwege afschrijvingen ter waarde van 300 miljoen euro in Polen en Duitsland en een claimemissie van 500 miljoen euro. Donderdag stond het aandeel ook al in de plus.

Ballast Nedam

Bij de kleinere fondsen leverde Ballast Nedam 5,7 procent in. Het bouwbedrijf dook afgelopen jaar stevig in de rode cijfers door de voortdurende slechte situatie op de vastgoedmarkt.

De euro was 1,2990 dollar waard, tegen 1,3097 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 91,20 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent goedkoper, op 110,02 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen