ANP10 apr '13 17:47Aangepast op 10 apr '13 18:04

China geeft beurzen vleugels

AMSTERDAM (AFN) - De koersen op de Europese aandelenbeurzen vlogen woensdag omhoog dankzij een sterk importcijfer uit China. Ook een verdere opmars op Wall Street bood de handel steun. In Amsterdam wasKPN een van de uitblinkers. Op de algemene aandeelhoudersvergadering van het telecombedrijf werd de voorgenomen aandelenuitgifte ter waarde van 3 miljard euro goedgekeurd.

De AEX-index sloot 2,1 procent hoger op 348,53 punten en de MidKap-index van middelgrote bedrijven steeg 1,5 procent tot 528,81 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tussen 1,2 en 2,3 procent.

Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de Chinese import in maart met 14,1 procent is gestegen ten opzichte van een jaar geleden. De import herstelde daarmee sterk van de krimp van 15 procent die in februari werd gemeten. ,,Met positief nieuws uit China, een van de voornaamste aanjagers van de wereldeconomie, durven beleggers meer risico te nemen. Dat zie je terug in de koersen'', aldus een handelaar in Londen.

Wall Street

De indices op Wall Street stonden na twee uur handelen tot 1,6 procent hoger. Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank bleek dat een merendeel van de centrale bankiers de omvang van het stimuleringsprogramma in ieder geval halverwege het jaar wil verlagen. De notulen kwamen eerder dan gepland naar buiten nadat de stukken per ongeluk te vroeg naar het Amerikaanse Congres en andere partijen waren verstuurd.

Air France-KLM was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 6,7 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep profiteerde onder meer van een adviesverhoging door Kepler. ING volgde met een plus van 5,6 procent. De bank en verzekeraar liep daarmee in de pas met buitenlandse concerns als BNP Paribas en Banco Santander. Koffie- en theebedrijf DE Master Blenders 1753 was de enige daler bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een verlies van 0,3 procent.

Daimler

In Frankfurt won Daimler ruim 3 procent. De Duitse autofabrikant liet tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering weten de doelstellingen voor 2013 tegen het licht te houden na een tegenvallende start van het jaar.

De euro was 1,3057 dollar waard tegen 1,3090 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 94 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 105,72 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen