ANP11 mrt '13 13:48

Nederlandse staat moet wat meer lenen

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandse staat zal dit jaar wat meer moeten lenen dan in december vorig jaar werd voorzien. Dat staat in het kwartaalbericht van het Agentschap van de Generale Thesaurie, onderdeel van het ministerie van Financiën, dat maandag werd gepubliceerd.

Het agentschap raamt de financieringsbehoefte nu op 91,1 miljard euro. In december was dat nog 90,3 miljard euro. Het verschil van 800 miljoen euro heeft twee oorzaken. Enerzijds werd er 3,9 miljard euro meer opgehaald met kortlopende leningen dan in de begroting was voorzien. Anderzijds kocht de Staat in de laatste maanden van 2012 voor 3,1 miljard euro aan langlopende leningen terug, die dit jaar afliepen.

Dit jaar heeft het agentschap tot dusver 8 miljard euro opgehaald op de kapitaalmarkt (leningen langer dan 1 jaar), waarvan 3,2 miljard euro met een nieuwe 3-jarige lening op 8 januari. Op 19 maart zet het agentschap een nieuwe 10-jarige lening in de markt die minimaal 5 miljard euro moet opbrengen. Deze lening, die afloopt op 15 februari 2023, biedt een rente van 1,5 procent.

Gerelateerde artikelen