ANP30 jan '13 10:21

Shell deels veroordeeld voor schade Nigeria

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Oliemaatschappij Shell is woensdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan een Nigeriaan wegens olievervuiling. De hoogte van de vergoeding moet in een aparte procedure worden vastgesteld.

Het gaat om een veroordeling in één van de vijf zaken die Milieudefensie en vier boeren uit de Nigerdelta hadden aangespannen. In de andere vier zaken gaat Shell vrijuit, omdat de maatschappij daar voldoende maatregelen had getroffen tegen sabotage. Desondanks zagen saboteurs kans de ondergrondse pijpleidingen te bereiken, er olie uit te halen en daarmee zelf milieuschade te veroorzaken.

In de vijfde zaak heeft Shell volgens de rechter onvoldoende gedaan om sabotage te voorkomen. Een afsluiter van een olieput bij het dorp Ikot Ada Udo was eenvoudig met een Engelse sleutel te openen. Shell had deze inbreuk gemakkelijk al jaren geleden kunnen voorkomen, meent de rechtbank, maar het bedrijf plaatste pas in 2010 een zogeheten betonplug om de afsluiter onbereikbaar te maken. Tegen die tijd liep de rechtszaak al.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen