ANP8 mrt '13 08:00

Zeven keer hoogste vergoeding na misbruik RKK

RIJSWIJK (ANP) - Tot nu toe heeft de compensatiecommissie van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK 7 keer de hoogste schadevergoeding van een ton uitgekeerd: 5 keer aan een vrouw en 2 keer aan een man. Dat zei een woordvoerder van het meldpunt vrijdag.

Het meldpunt trekt geen conclusies aan de hand van die cijfers. ,,Wij doen gewoon ons werk'', zei de woordvoerder. De maximale compensatie wordt uitgekeerd als er sprake is van uitzonderlijke gevallen van seksueel misbruik door geestelijken of bij seksueel misbruik waardoor het slachtoffer 'substantiële' vermogensschade heeft geleden, oftewel misbruik van de vijfde, zwaarste categorie.

Of en hoe vaak de maximale vergoeding nog uitgekeerd zal worden, valt volgens de woordvoerder niet te zeggen. ,,Dat hangt ervan af of iemand naar de compensatiecommissie stapt.''

Tot aan de tweede helft van februari 2013 had de commissie 279 aanvragen voor compensatie in behandeling, in 127 gevallen zijn er uitspraken verstuurd. In totaal is 30 keer besloten dat er sprake was van misbruik dat in de vijfde categorie viel. Gemiddeld is iets meer dan 25.000 euro aan compensatie uitgekeerd per slachtoffer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen