ANP21 feb '13 17:56Aangepast op 21 feb '13 18:21

Verdachte agent van zaak Pistorius gehaald

EPA
EPA

PRETORIA (ANP) - De politieman die het onderzoek leidde naar het Zuid-Afrikaanse sportidool Ocar Pistorius, die ervan verdacht wordt zijn vriendin te hebben omgebracht, is donderdag van de zaak gehaald. Hoofdcommissaris Riah Phiyega bevestigde dat ze deze beslissing heeft genomen omdat de bewuste agent Hilton Botha zelf meervoudige poging tot moord ten laste is gelegd.

Botha, die overigens niet is geschorst, zou in 2009 met een collega op een busje met zeven inzittenden hebben geschoten om de bestuurder tot stoppen te dwingen. Ze waren op zoek naar de daders in een moordpartij. Twee jaar geleden werd de aanklacht tegen hen geseponeerd, maar begin deze maand heropende het Zuid-Afrikaans openbaar ministerie (NPA) de zaak.

Dat gebeurde anderhalve week voordat 'Blade Runner' Pistorius (26) zijn geliefde Reeva Steenkamp door de badkamerdeur heen doodschoot, naar eigen zeggen omdat hij dacht dat het om een inbreker ging. Phiyega vertelde dat ze niet wist dat er nieuwe verdenkingen waren gerezen tegen Botha. Een woordvoerder van de NPA benadrukte dat beide zaken niets met elkaar te maken hebben.

Het is onduidelijk of het vervangen van de rechercheur gevolgen heeft voor de voortgang van de vierdaagse hoorzitting van Pistorius, die hoopt op borgtocht vrij te komen in afwachting van zijn proces. De atleet, wiens onderbenen al op jonge leeftijd werden geamputeerd, kreeg donderdag wel te horen dat Nike het sponsorcontract heeft 'bevroren'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen