ANP22 mei '13 17:51

Bernanke helpt beurzen omhoog

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen gingen woensdag omhoog. Beleggers reageerden positief op de Amerikaanse centralebankpresident BenBernanke, die in het Amerikaanse Congres waarschuwde voor de nadelige gevolgen als het ruime monetaire beleid te snel wordt afgebouwd.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,5 procent hoger op 372,11 punten. Daarmee sloot de Amsterdamse hoofdgraadmeter voor de vierde handelsdag op rij met winst en op een nieuwe hoogste slotstand van dit jaar. In februari 2011 was de hoogste slotstand van de AEX 374,19 punten.

De MidKap daalde 0,1 procent tot 550,52 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,7 procent.

Herstel

Volgens Bernanke kan het herstel van de Amerikaanse economie worden vertraagd of tot stilstand komen als te vroeg wordt gestopt met het monetaire stimuleringsbeleid van de Fed. HIj gaf aan dat het steunbeleid grote voordelen biedt.

Het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve wordt gezien als een belangrijke aanjager van de recordreeks op Wall Street. Dinsdag liet de president van de centrale bank van St. Louis al weten dat het programma voorlopig door moet gaan. Zijn collega van de Fed van New York viel hem woensdag bij.

Ahold

Supermarktconcern Ahold boekte de grootste winst in de AEX met een plus van 3,7 procent. Philips volgde met een winst van 2,4 procent. Bestuursvoorzitter Frans van Houten liet nogmaals weten dat het elektronicaconcern op koers ligt om zijn doelen voor dit jaar te halen. Technisch dienstverlener Imtech stond onderaan met een min van 2,1 procent.

In de MidKap klom Brunel 2 procent na een tussentijds handelsbericht. Volgens analisten viel het bedrijfsresultaat van de detacheerder in het eerste kwartaal wat lager uit dan verwacht. Brunel gaf daarnaast aan dat de omzet en winstgevendheid in 2013 vergelijkbaar zullen zijn met die van vorig jaar. Uitzender USG People stond op een winst van 2,3 procent. Volgens economen van ING trekt de vraag naar uitzendkrachten later dit jaar aan.

AND International

Bij de kleinere fondsen maakte AND International een koerssprong van ruim 28 procent. De producent van digitale kaarten liet weten gesprekken te voeren met een niet nader genoemde partij over een verregaande vorm van samenwerking. Bestuursvoorzitter Hugo van der Linde gaf wel aan dat het om een andere partij gaat dan degene die zich vorig jaar meldde.

De euro was woensdag 1,2882 dollar waard, tegen 1,2912 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 94,99 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper.

Gerelateerde artikelen