ANP1 jan '13 06:29

VS mist begrotingsdeadline

ANP
ANP

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan minimaal een dag over de beruchte fiscal cliff. De deadline van middernacht (lokale tijd) is gepasseerd.

Waarschijnlijk stemt de Amerikaanse Senaat in de loop van de nieuwjaarsnacht nog over een akkoord dat inmiddels is bereikt tussen het Witte Huis en Republikeinse leiders over de staatsfinanciën. Het Huis van Afgevaardigden stemt niet meer.

Er treden nu automatisch bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen met een omvang van 600 miljard dollar in werking. Er is echter nog tijd om de fiscal cliff, die de economie enorme schade zou berokkenen, af te wenden. De financiële markten en bedrijven liggen dinsdag stil vanwege Nieuwjaar en het Amerikaanse Congres kan de maatregelen die ingaan nog ongedaan maken.

Met het nu bereikte compromis waar dus nog over gestemd moet worden, komt er onder meer twee maanden uitstel van automatische besparingsmaatregelen die op 1 januari in werking treden. Gezinnen met een inkomen van meer dan 450.000 dollar gaan meer belasting betalen. Dat betekent dat de hoge inkomens voor het eerst sinds het tijdperk van president Bill Clinton weer meer belasting gaan betalen, namelijk 39,6 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen