ANP16 jan '13 13:34Aangepast op 16 jan '13 17:26

Terroristen claimen 41 gijzelaars in Algerije

ALGIERS (ANP) - De terroristische groepering Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb claimt dat ze 41 mensen heeft ontvoerd bij een aanval op een gasveld in het zuidoosten van Algerije. Onder de gijzelaars zouden zeven Amerikanen zijn. De groepering deed de claim via het Mauretaanse persagentschap ANI en eiste daar ook de verantwoordelijkheid voor de aanval op.

Bij de aanval zijn meerdere mensen gedood. Onder de slachtoffers is zeker een buitenlander. Diverse media berichten dat een Fransman en/of een Brit overleden. Volgens de terroristen is de aanval een vergelding voor het gebruik van het luchtruim van Algerije door de Franse luchtmacht bij de aanvallen in Mali.

Plaatselijke autoriteiten meldden in elk geval dat islamitische extremisten de basis voor gaswinning in Ain Aménas, 1150 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Algiers, hebben aangevallen en vijf Japanners, een Noor en een Noord-Ier hebben ontvoerd. De Japanners werken voor de bouwfirma JGC, zo is in Tokio bevestigd.

De aanvallers schoten ook een veiligheidsbeambte dood toen ze het complex vroeg in de morgen overvielen. Bij de gaswinning in Ain Aménas werken de Britse onderneming BP, de Noorse oliemaatschappij Statoil en het Algerijnse Sontatrach. Algerijnse strijdkrachten hebben zich woensdag rond het complex opgesteld, aldus waarnemers.

Gerelateerde artikelen