ANP16 jan '13 16:02Aangepast op 16 jan '13 16:58

AEX vindt weg omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen vonden woensdag in het laatste handelsuur de weg omhoog. Tijdens een rustige handelssessie werden daardoor de aanvankelijke verliezen grotendeels goedgemaakt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een klein uur voor het slot 0,4 procent hoger op 349,11 punten. De MidKap-index klom 0,6 procent tot 547,28 punten. De beurzen Frankfurt en Parijs wonnen 0,2 en 0,5 procent. Londen leverde 0,1 procent in. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex ruim een uur na opening 0,3 procent in de min.

De Duitse regering liet weten dat de economische groei in 2013 lager zal uitvallen dan in het afgelopen jaar. Naar verwachting zal de toename 0,4 procent bedragen, tegenover 0,7 procent in 2012. De Wereldbank verwacht daarnaast dat de internationale economie dit jaar ongeveer even langzaam groeit als vorig jaar.

Metro

In Frankfurt noteerde Metro vlak en leverde daarmee een eerdere koerswinst weer in. De grootste detailhandelsketen van Duitsland wist zijn omzet in het vierde kwartaal op peil te houden dankzij een opleving bij zijn elektronicadochters Mediamarkt en Saturn in de laatste dagen van 2012.

PSA Peugeot Citroën verloor 4 procent in Parijs nadat was gebleken dat de autoverkopen in Europa in 2012 zijn gedaald tot het laagste niveau sinds 1995.

SNS Reaal

In de MidKap leverde SNS Reaal bijna 6 procent in. Het Financieele Dagblad meldde dat Brussel niet wil meewerken aan een scenario waarin ABN Amro en ING meedoen aan een hulpplan voor de bank en verzekeraar. ABN en ING mogen geen overnames doen of belangen nemen in andere banken omdat ze zelf staatssteun hebben ontvangen.

In de AEX stond PostNL onderaan met een verlies van 2,2 procent. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's gaf aan dat de vooruitzichten voor de rating van het postbedrijf negatief zijn geworden door het mislukken van de overname van TNT Express door UPS. PostNL bezit bijna 30 procent van de aandelen TNT. Heineken en KPN gingen aan kop van de AEX met winsten van ruim 2 procent. Chipmachinemaker ASML, die donderdag de jaarcijfers bekendmaakt, klom 1,3 procent.

Euro

De euro was 1,3300 dollar waard, tegen 1,3340 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op dinsdag. De voorzitter van de eurogroep, Jean-Claude Juncker, waarschuwde dinsdagavond dat de hoge koers van de euro een nieuwe bedreiging is voor de economie van de eurozone.

De prijs van Amerikaanse olie klom 0,6 procent tot 93,85 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,2 procent duurder op 110,56 dollar.

Gerelateerde artikelen