ANP26 jan '13 10:28

'Familie steunt Nijmeijer maar niet de FARC'

HAVANA (ANP) - Het Nederlandse lid van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), Tanja Nijmeijer, heeft in een vraaggesprek in de Cubaanse hoofdstad Havana gezegd dat haar familie haar wel steunt, maar de FARC niet.

Het vrijdagavond in Havana gepubliceerde artikel van het persbureau DPA begint met de vaststelling dat de fors rokende 34-jarige Nederlandse in Havana zo veel kan roken als ze wil. Nijmeijer zei dat ze in de jungle soms wel maanden geen sigaret ziet.

Ze is nu onderdeel van de delegatie van de FARC die in Havana met de Colombiaanse regering over vrede praat. Ze vertelde niet hoe ze in contact staat met haar familie. Haar familielden hadden door de berichtgeving in de media wel moeite, maar ze begrepen haar tenslotte en steunen haar nu ook. Maar ze steunen de FARC en de gewapende strijd niet, aldus Nijmeijer.

De FARC begon in de jaren 60 als een communstische boerenguerrilla. De FARC verwierf later beruchtheid door wreedheden, ontvoeringen, aanslagen en drugscriminaliteit. De afgelopen 10 jaar is de FARC verzwakt en geïsoleerd. Volgens waarnemers is daardoor de kans op een vredesakkoord groter dan bij eerdere pogingen.

Gerelateerde artikelen