ANP25 jun '13 16:05Aangepast op 25 jun '13 17:20

Herstel op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen herstelden dinsdag van de stevige verliesbeurt een dag eerder.

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen herstelden dinsdag van de stevige verliesbeurt een dag eerder. Beleggers gingen op zoek naar koopjes. De vrees voor een mogelijke kredietcrisis in China verdween daarbij naar de achtergrond na geruststellende woorden van de Chinese centrale bank.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een half uur voor sluiting 0,9 procent hoger op 335,19 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 508,24 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 1,2 en 1,4 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex 0,7 procent in de plus.

,,Het is een beetje een rare markt en het gaat allemaal erg snel. De reacties op de mogelijke afbouw van het steunbeleid in de VS en de onrust op de Chinese markten lijken wat overdreven. De Fed heeft aangegeven nog heel lang ondersteunend te blijven ook nadat ze zijn gestopt met het opkopen van obligaties'', zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Chinese centrale bank

De stemming op de beurzen werd ook gesteund door uitlatingen van de Chinese centrale bank. Volgens een afgevaardigde van de People’s Bank of China zal de centrale bank de interbancaire rentetarieven in China binnen redelijke niveaus houden. De afgelopen week liep de rente die Chinese banken vragen voor onderlinge leningen hard op en nam de vrees voor een kredietcrisis in China toe.

In Londen zakte blikjesmaker Rexam 5 procent. De Britse leverancier van onder meer Coca-Cola, Red Bull en Carlsberg gaf een winstwaarschuwing. Het uitblijven van mooi zomerweer in West-Europa zet in combinatie met de toch al lastige economische omstandigheden de vraag naar bier- en frisdrankblikjes onder druk.

ING

In de AEX boekten onder meer bank en verzekeraar ING (+2,4 procent) en luchtvaartgroep Air France-KLM (3,3 procent) flinke winst.

PostNL, waar dinsdag een conflict met chauffeurs speelde, sontd onderaan met een verlies van 1,7 procent.

Pharming

In de MidKap stond Pharming bovenaan met een plus van bijna 7 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft samen met zijn Amerikaanse samenwerkingspartner Santarus een goed onderzoeksresultaat geboekt met het medicijn Ruconest. Grootste daler was diervoerbedrijf Nutreco met een min van 2,2 procent.

De euro was 1,3071 dollar waard, tegen 1,3096 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 95,71 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,6 procent duurder, op 101,80 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen