ANP3 apr '13 16:06Aangepast op 3 apr '13 17:01

Tientallen doden bij rechtbank Afghanistan

EPA
EPA

HERAT (ANP) - Bij een bestorming door Talibanstrijders en een urenlang vuurgevecht rond en in een rechtbank in het westen van Afghanistan zijn woensdag tientallen doden gevallen. De Amerikaanse zender CNN meldde dat er 44 mensen zijn omgekomen bij het urenlange beleg van de rechtbank in de plaats Farah. Volgens lokale functionarissen zijn onder de doden 34 burgers en 10 Afghaanse veiligheidsmedewerkers.

De aanval begon rond 9 uur woensdagochtend plaatselijke tijd en was bedoeld om tien Taliban te bevrijden die binnen terechtstonden. Zes mannen met bomvesten aan reden volgens de BBC in voertuigen van het Afghaanse nationale leger naar het rechtbankgebouw. Daar werd een voertuig opgeblazen door twee aanvallers.

De vier anderen renden richting de rechtbank. Beveiligers openden het vuur waardoor een van de overvallers werd gedood. De drie overgebleven aanvallers renden overheidsgebouwen in de buurt binnen waarna heftige vuurgevechten ontstonden tussen regeringsofficials en de Taliban.

Talibanstrijders

Volgens ooggetuigen gebruikten beide partijen machinegeweren en granaten. Door de gevechten zouden 90 mensen gewond zijn geraakt.

De Taliban eisten de aanval op en beweerde dat de tien strijders die terechtstonden waren bevrijd. De autoriteiten spraken dat tegen en verklaarden dat niemand was bevrijd.

Eerder werd gemeld dat de aanval door vijf Talibanstrijders was uitgevoerd en dat minstens zeven mensen waren gedood.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen