ANP8 mrt '13 07:24

Nikkei zet rally voort

EPA
EPA

TOKIO (ANP) - Op de beurs in Tokio werd vrijdag de rally voortgezet. De hoop op meer versoepelingsmaatregelen van de Bank of Japan, positief nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt, sterke Chinese exportcijfers en een verdere verzwakking van de Japanse yen zorgde voor een jubelstemming onder beleggers.

De Nikkei sloot 2,6 procent hoger op 12.283,63 punten. De Japanse beurs wist daarmee alle koersverliezen weg te werken die werden veroorzaakt door de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in september 2008.

Een versoepeling van de regels voor short-selling op de Japanse beurs gaf de handel eveneens een duwtje in de rug. Fast Retailing, de Japanse eigenaar van kledingketen Uniqlo, zette de stijging voort met een winst van bijna 10 procent. Ook de grote Japanse exportbedrijven, die profiteren van de goedkopere yen, stonden in de belangstelling. De financiële instellingen, die naar verwachting zullen profiteren van de maatregelen van de Japanse centrale bank om de deflatie in het land aan te pakken, werden eveneens opgepikt.

Elders in het Verre Oosten gingen de beurzen ook omhoog. In Hongkong klom de Hang Seng-index 1,7 procent. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de Chinese export in februari sterker is toegenomen dan verwacht. De import daalde daarentegen meer dan voorzien. In Seoul won de Kospi 0,1 procent en de All Ordinaries in Sydney sloot 0,3 procent hoger. In Nieuw-Zeeland steeg de hoofdindex 0,5 procent en eindigde daarmee op het hoogste niveau ooit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen