ANP30 mei '13 09:17Aangepast op 30 mei '13 09:51

AEX werkt openingsverlies weg

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam wist donderdag het openingsverlies weg te werken. Ook de andere Europese beurzen herstelden voorzichtig na een lager begin. Een koersduikeling van ruim 5 procent in Japan zette de handel onder druk. Beleggers wachten daarnaast op macrocijfers uit de Verenigde Staten, die later op de dag naar buiten komen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent hoger op 366,40 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 542,66. De beurs in Parijs kreeg er 0,2 procent bij. De DAX in Frankfurt zakte 0,1 procent en de FTSE in Londen won 0,2 procent.

Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de grootste daler in de AEX met een min van ruim 2 procent na een adviesverlaging door de Amerikaanse bank Morgan Stanley. Verzekeraar Aegon was de sterkste stijger met een winst van meer dan 1 procent.

Holland Colours

Bij de kleinere fondsen steeg Holland Colours 3 procent. Het bedrijf opende woensdag de boeken over het gebroken boekjaar 2012/2013. Volgens analisten van SNS Securities heeft de pigmentspecialist in de tweede helft van het boekjaar de winstmarge flink weten te verbeteren. SNS verhoogde het advies voor het aandeel.

Cryo-Save klom 5 procent. Topman Arnoud van Tulder vertrekt per 1 juni bij de stamcelbank. Hij stapt op wegens persoonlijke redenen. In een afzonderlijke persverklaring laat het bedrijf ook weten dat grootaandeelhouder Salveo oproept tot een buitengewone vergadering van aandeelhouders. Het Luxemburgse Salveo nam onlangs een belang van 27 procent in de onderneming.

Ryanair

In Dublin won Ryanair 0,3 procent. De budgetmaatschappij moet mogelijk een deel van haar belang in Aer Lingus verkopen. De Britse mededingingsautoriteiten publiceren vrijdag een rapport waarin dat verzoek waarschijnlijk zal worden geformuleerd, zo meldden ingewijden. De Britten maken zich zorgen over de prijzen op de vluchten tussen Groot-Brittannië en Ierland.

De euro was 1,2965 dollar waard, tegen 1,2940 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 92,85 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper, op 102,16 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen