ANP12 mrt '13 16:11Aangepast op 12 mrt '13 17:11

'iPad verliest dit jaar leidende positie'

EPA
EPA

FRAMINGHAM (AFN) - De iPad van het Amerikaanse technologieconcern Apple zal dit jaar zijn leidende positie in de tabletmarkt verliezen aan tablets die op Android van Google draaien. Dat voorspelde marktonderzoeker International Data Corp (IDC) dinsdag.

IDC verhoogde zijn raming voor de omvang van de tabletmarkt dit jaar van 172,4 miljoen stuks naar 190 miljoen stuks, aangejaagd door een stroom van kleinere en goedkopere modellen. ,,De helft van het aantal tablets dat het afgelopen kwartaal op de markt kwam heeft een scherm dat kleiner is dan 8 inch. We denken dat het aantal kleinere apparaten de komende jaren zal blijven groeien'', aldus IDC.

Androidtablets waren vorig jaar sterk in opkomst en zullen in 2013 populair blijven. IDC denkt dat het besturingssysteem van Google dit jaar piekt met een marktaandeel van 48,8 procent, waar in de vorige prognose nog werd uitgegaan van 41,5 procent. Apple's iOS, waar de iPad op draait, glijdt juist af van 51 procent in 2012 naar 46 procent dit jaar, verwachten de onderzoekers. Op termijn zal Microsoft met Windows 8 wat marktaandeel van beiden afsnoepen. In 2017 zal Android 46 procent van de markt in handen hebben, iOS 43,5 procent, voorspelt IDC.

Goedkoper

Google profiteert met name van de hang naar goedkopere producten onder consumenten. De eigen Nexustablet en producten van onder meer Amazon.com en Samsung die op Android draaien, zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 200 dollar. Dat is minder dan de helft van de prijs van de het nieuwst iPadmodel. In oktober bracht Apple de iPad mini op de markt om zijn marktaandeel te verdedigen, maar dat apparaat is met 329 dollar voor de goedkoopste versie nog altijd een stuk duurder dan de Androidtablets.

IDC verlaagde met het oog op de toestroom van goedkope tablets zijn raming voor eReaders. De populariteit van die apparaten, waarop alleen gelezen kan worden, heeft volgens de onderzoekers al in 2011 gepiekt. In dat jaar werden er 26,4 miljoen stuks aan de man gebracht. In 2012 volgde een daling tot 18,2 miljoen stuks. IDC voorziet dit jaar en volgend jaar nog wel een bescheiden groei, maar vanaf 2015 zal een geleidelijke en permanente daling inzetten.

Gerelateerde artikelen