ANP7 mrt '13 15:56Aangepast op 7 mrt '13 16:48

Beurzen licht hoger na ECB-besluit

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten donderdagmiddag kleine winsten zien. De handel stond vooral in het teken van de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England. Beide centrale banken hielden hun kruit droog.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,1 procent hoger op 347,72 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 535,35 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,2 en 0,5 procent.

In Europa hielden de ECB en de Britse centrale bank conform verwachting de rentetarieven onveranderd op de historisch lage niveaus van respectievelijk 0,75 en 0,5 procent. Ook werd het opkoopprogramma van de Bank of England niet uitgebreid. ECB-president Mario Draghi verwacht dat de economie van de eurozone later dit jaar voorzichtig aantrekt. Die opleving zal echter niet genoeg zijn om een nieuwe krimp van de economie in 2013 te voorkomen.

Wall Street

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na de openingsbel 0,3 procent hoger op 14.338 punten. De Amerikaanse hoofdindex zette daarmee zijn recordreeks voorzichtig voort.

In Parijs klom Carrefour 2,9 procent. De Franse supermarktketen zag de winst en omzet in 2012 stijgen. De winsttoename was vooral het gevolg van eenmalige baten uit de verkoop van onderdelen.

TNT Express

Delhaize won in Brussel 4,7 procent ondanks dat de winst van de Belgische supermarktgroep in 2012 met zo'n 80 procent kelderde. De winstval was onder meer het gevolg van herstructureringskosten en afschrijvingen. De omzet van het concern steeg wel.

In de AEX ging pakketbezorger TNT Express aan kop met een winst van 2,4 procent. Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de grootste daler met een min van 3,5 procent.

BAM

BAM klom ruim 5 procent en was daarmee de sterkste stijger in de MidKap. De malaise op de Nederlandse huizenmarkt heeft het bouwbedrijf vorig jaar diep in de rode cijfers gedrukt. BAM voorziet voorlopig weinig verbetering, maar volgens topman Nico de Vries zal het bedrijf in 2013 wel weer een nettowinst boeken.

De euro was 1,31 dollar waard, tegen 1,2290 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 91,47 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 111,17 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen