ANP5 jul '13 11:52

Beurzen wachten op banenrapport

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenbeurzen lieten vrijdagochtend weinig beweging zien. Na de stevige koerswinsten van een dag eerder besloten beleggers eerst te wachten op het banenrapport, dat de Amerikaanse overheid later op de dag publiceert.

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten vrijdag weinig beweging zien. Na de stevige koerswinsten van een dag eerder besloten beleggers eerst te wachten op het banenrapport, dat de Amerikaanse overheid later op de dag publiceert.

,,We missen richting uit de VS, waar de markten gisteren gesloten bleven, en daardoor schommelt het een beetje. De uitlatingen van ECB-president Draghi dat de rente voor langere tijd laag zal blijven en het monetaire beleid voorlopig heel ruim zal zijn galmen nog wat na. In Amsterdam zet Imtech het herstel voort na de claimemissie. Voor de rest is het wachten op het banencijfer uit de VS en het kwartaalcijferseizoen, dat volgende week begint'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent hoger op 354,79 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 532,39 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt zakten 0,3 procent. De Londense FTSE won 0,4 procent.

Banenrapport

Om 14.30 uur (Nederlandse tijd) wordt bekendgemaakt hoeveel banen er in de Amerikaanse economie, exclusief de agrarische sector, in juni zijn gecreëerd. Mogelijk wordt aan de hand van deze cijfers duidelijker wanneer de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, verwacht de steun geleidelijk te kunnen afbouwen. Economen rekenen in doorsnee op een toename van de werkgelegenheid met 165.000 banen na een aanwas van 175.000 banen in mei.

In Amsterdam hield de opluchting over de lancering van de claimemissie van Imtech aan. Het aandeel klom 8,5 procent tot een voor de emissie aangepaste koers van 2,44 euro. Grootste daler in de AEX was telecomconcern KPN met een verlies van 1,8 procent. Bierbrouwer Heineken zakte 0,4 procent na een adviesverlaging door de Amerikaanse bank JPMorgan.

Air France-KLM

Air France-KLM schommelde rond de slotstand van donderdag. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft in juni meer passagiers en aanzienlijk minder vracht vervoerd dan een jaar eerder. In totaal werden 7 miljoen passagiers vervoerd. Dat was 1,6 procent meer dan in juni 2012. Het vrachtvervoer daalde met 6,3 procent.

Op de lokale markt steeg Vivenda Media Groep (VMG) bijna 10 procent na aankondiging van de overname van het Groningse kunststofrecyclingbedrijf Inverko Polymers. VMG gaf eind mei aan te praten met overnamekandidaten om nieuwe activiteiten in de lege beurshuls van het bedrijf onder te brengen.

De euro was 1,2880 dollar waard, tegen 1,2920 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 101,33 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder, op 106,14 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen