ANP27 mei '13 21:49

China staat open voor Duitse investeringen

BERLIJN (AFN/RTR) - China is bereid om delen van zijn economie open te stellen voor investeringen uit Duitsland. Dat zei de Chinese premier Li Keqiang maandag bij een bezoek aan de Duitse hoofdstad Berlijn.

Li benadrukte het belang van samenwerking tussen China en Duitsland, twee van de belangrijkste exporteurs ter wereld. Hij wees daarbij onder meer logistiek, gezondheidszorg en onderwijs aan als sectoren waar Duitse investeringen welkom zijn. ,,China is bereid om die sectoren speciaal voor Duitsland open te stellen'', aldus de premier.

Het is de vraag of de Europese handelsregels China veel ruimte bieden om Duitse investeerders meer mogelijkheden te geven dan investeerders uit andere EU-lidstaten. Li's opmerkingen benadrukken wel de belangrijke band tussen beide landen. Duitsland is goed voor ongeveer een derde van de hele Chinese handel met de EU.

Zonnepanelen

Duitsland gaf maandag nogmaals aan dat de Europese Commissie moet afzien van het voornemen om invoerheffingen in te stellen voor Chinese zonnepanelen. Dat plan van eurocommissaris Karel de Gucht (Handel) stuit op veel verzet in Europa, omdat veel landen vrezen voor een handelsoorlog met China. De Europese Commissie kan ook zonder steun van de EU-landen tijdelijke heffingen instellen.

De Gucht sprak maandag met vertegenwoordigers van de Chinese regering over de mogelijke heffingen. Daarbij kwam China niet met nieuwe voorstellen, liet de commissaris na afloop weten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen