ANP29 jan '13 08:23

Staalbedrijf Posco geeft omzetwaarschuwing

SEOUL (AFN/BLOOMBERG) - Het Zuid-Koreaanse staalbedrijf Posco waarschuwde dinsdag dat de omzet dit jaar zal dalen. Onzekerheid over orders van autofabrikanten en scheepsbouwers drukten de prijzen die de onderneming kan rekenen. De prijs per ton daalde vorig jaar met 100.000 won (68,5 euro) ten opzichte van 2011.

Het op twee na grootste staalconcern van Azië houdt rekening met een omzetdaling van 35,7 biljoen Zuid-Koreaanse won (24,5 miljard euro) in 2012 tot 32 biljoen won dit jaar. Posco maakte dinsdag ook bekend dat de nettowinst in het vierde kwartaal van vorig jaar is gedaald tot 513 miljard won van 767 miljard won een jaar eerder. Analisten rekenden in doorsnee op een daling tot 593 miljard won.

De afkoeling van de Chinese economie en de crisis in Europa hebben volgens Posco geleid tot een lagere vraag naar staal voor de bouw van huizen, auto's en schepen, waardoor de winstgevendheid onder druk staat. Het bedrijf denkt dat de eigen productie dit jaar met 1 miljoen ton zal dalen tot 37 miljoen ton. ,,De mondiale concurrentie zal dit jaar heviger zijn dan we ooit hebben gezien'', aldus topman Chung Joon Yang. ,,We zullen proberen van de nood een deugd te maken door winstgevendheid en groei veilig te stellen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen