ANP7 mrt '13 14:18Aangepast op 7 mrt '13 15:11

Cameron ziet alleen heil in bezuinigingen

EPA
EPA

LONDEN (AFN/RTR) - De enige weg naar economisch herstel voert langs bezuinigingen en schuldvermindering. Dat zei donderdag de Britse premier David Cameron die vanuit zijn eigen kabinet onder druk staat om zijn beleid te wijzigen.

,,Wij zullen nooit een economie met stabiele groei bereiken als wij het probleem van te hoge overheidsuitgaven niet aanpakken.'' Mensen die voorstander zijn van meer schulden en meer uitgaven brengen de ,,nationale financiën en de banen van onze kinderen in gevaar'', aldus Cameron.

De premier waarschuwde dat een verdere stijging van de rentekosten die Groot-Brittannië op zijn leningen moet betalen, zal leiden tot ,,onnoemelijke schade'' aan de economie. De Britten raakten in februari al de hoogste AAA-waardering kwijt bij kredietbeoordelaar Moody's. Dat is volgens Cameron ,,de beste waarschuwing tegen de verhoging van de uitgaven''. De Britse centrale bank moet het economisch herstel zo veel mogelijk ondersteunen, zonder de financiële stabiliteit in gevaar te brengen, benadrukte Cameron.

Thatcher

De Britse oppositie oefent druk uit op Cameron om zijn beleid te wijzigen, omdat de economie al jaren zwak is. Ook een minister uit zijn eigen regering opperde onlangs dat de overheid de economie met extra investeringen zou kunnen stimuleren. Maar volgens Cameron is dat ondenkbaar. ,,Als er een makkelijkere weg was geweest voor de bezuinigingen, hadden wij die genomen. Maar er is geen alternatief'', bezwoer hij donderdag.

Zijn uitspraak riep in Groot-Brittannië herinneringen op aan de vroegere premier Margaret Thatcher, die eveneens zei dat er ,,geen alternatief'' was voor haar eigen conservatieve beleid in de jaren 80 van de vorige eeuw. ,,Ze is terug. Tina - There Is No Alternative - is teruggekeerd uit haar pensioen'', aldus een politiek commentator bij de BBC.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen