ANP5 aug '13 08:11Aangepast op 5 aug '13 08:40

‘Licht hogere opening AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse effectenbeurs opent maandag waarschijnlijk licht hoger.

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse effectenbeurs opent maandag waarschijnlijk licht hoger. Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen met kleine winsten beginnen. Beleggers maken zich weer op voor een drukke beursweek. Ondanks de zomervakantie staat er een stroom aan genoteerde bedrijven op de agenda die hun prestaties openbaren.

,,De AEX begint met een kleine plus in navolging van het late herstel op Wall Street, waar ondanks het zwakke banencijfer nieuwe recordstanden werden bereikt. Deze week zal de stemming naar verwachting vooral worden bepaald door lokale bedrijfsresultaten en valt er op macro-economisch vlak weinig te beleven”, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Het advies- en ingenieursbureau Grontmij bracht voorbeurs de resultaten naar buiten. Het bedrijf wist het verlies in de eerste helft van het jaar terug te dringen tot 2 miljoen euro, van 13,4 miljoen euro een jaar eerder. De netto-omzet bleef stabiel op 163,8 miljoen euro.

PostNL

Ook PostNL maakte de cijfers bekend. De postbezorger boekte in het tweede kwartaal een winst van 3 miljoen euro. Het bedrijf liet tevens weten dat de reorganisatie voor op schema loopt en dat de besparingen dit jaar hoger uitvallen dan verwacht. De Nederlandse postmarkt krimpt echter sterker dan gedacht.

ING voert exclusieve gesprekken met het private-equitybedrijf MBK Partners over de verkoop van zijn Koreaanse levensverzekeringsactiviteiten. Dat meldde The Wall Street Journal zondag. MBK Partners biedt volgens de zakenkrant 1,6 miljard dollar (ruim 1,2 miljard euro) op de ING-tak.

Nikkei

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen maandag overwegend verliezen zien. De Nikkei in Tokio eindigde 1,4 procent in de min. Beleggers grepen een stijging van de Japanse yen aan om wat winst te nemen na de recente sterke koerswinsten.

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten vrijdag na een wat zwak begin licht hoger. Beleggers namen even wat gas terug na de winsten van een dag eerder. Een gemengd banenrapport zorgde daarbij voor wat voorzichtigheid, maar later in de handelsdag werden beleggers toch wat positiever.

Dow

De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent hoger op 15.658,36 punten en de brede S&P 500 steeg 0,2 procent tot het nieuwe record van 1709,67 punten. De technologiebeurs Nasdaq won 0,4 procent tot 3689,59 punten.

De Europese aandelenmarkten gingen overwegend met verliezen het weekeinde in. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,3 procent lager op 371,34 punten. Eerder op de dag bereikte de hoofdindex nog de hoogste tussentijdse stand van dit jaar op 374,12 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 551,66 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen verloren tot 0,5 procent. De Parijse hoofdgraadmeter steeg 0,1 procent.

De euro was maandag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3275 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 107,18 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder, op 109,12 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen