ANP21 jan '13 08:52Aangepast op 21 jan '13 09:20

'Ierse economische groei versnelt'

DUBLIN (AFN/BLOOMBERG) - De economische groei in Ierland zal dit jaar sterker toenemen dan in 2012. Dat voorspelt het Ierse lobbyorgaan voor de handel en werknemers (IBEC) maandag. De toename zal rond de 1,8 procent komen te liggen, tegenover 1,2 procent in het vorige kalenderjaar.

,,Hoewel veel Ierse huishoudens nog worstelen met schulden en werkloosheid, hebben wij er vertrouwen in dat 2013 een omslagpunt voor de nationale economie kan worden'', verklaarde econoom Fergal O'Brien vanIBEC. ,,We staan op het punt een goede deal te sluiten in de aanpak van de bankenschuld. Dat zou voor een 'boost' van het consumentenvertrouwen moeten zorgen. Daarnaast zal de export zich sterk blijven ontwikkelen'', aldus O'Brien.

In 2012 steeg de koopkracht van de Ierse huishoudens gemiddeld met 3 procent. Dat was mede te danken aan de stabilisering van de salarissen en de dalende hypotheekkosten. Voor 2013 verwacht de IBEC een lichte inkomensstijging en daarnaast blijft de rente laag.

De ontwikkeling van export is een gevolg van het feit dat steeds meer bedrijven zich toeleggen op de uitvoer naar het buitenland in plaats van de handel in Ierland zelf. Daarnaast is de overstap van bedrijven naar nieuwe markten goed voor de werkgelegenheid. De IBEC vindt ook dat de toenemende investeringen in de Ierse banken een teken dat het buitenland vertrouwen krijgt in het economische herstel van Ierland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen