ANP12 jun '13 18:43Aangepast op 12 jun '13 19:01

Dekker roept op tot melden voorkennis

DEN HAAG (ANP) - Iedereen die examens heeft ingezien voordat ze werden afgenomen, moet zich melden bij de rector van zijn of haar school. Die oproep deed staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs woensdagavond.

,,Ik wil iedereen aanraden die van te voren de examens heeft gehad van deze regeling gebruik te maken, dan bestaat mogelijkheid om examens opnieuw te doen'', stelde Dekker. ,,Dat zal niet geheel zonder consequenties zijn'', zei hij, maar: ,,leerlingen die voorkennis hebben gehad en niet van de inkeerregeling gebruikmaken, lopen een heel groot risico. Als we er daarna achter komen heeft dat verstrekkende gevolgen''

Leerlingen kunnen zich tot aanstaande vrijdag 18.00 uur melden bij hun schooldirecteur. Hun examen wordt dan ongeldig verklaard en kan door de leerling worden overgemaakt. Deze leerlingen worden in contact gebracht met de politie en zijn daarmee niet uitgesloten van mogelijke rechtsvervolging.

Geen aanwijzigingen

Dekker kan niet zeggen om hoeveel individuele gevallen van examenfraude het gaat buiten de school Ibn Ghaldoun. Dekker heeft geen aanwijzingen dat er vorig jaar examens zijn gestolen.

De kans is groot dat betrokken leerlingen gepakt worden, aldus Dekker. Politie, justitie en het Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn betrokken bij het onderzoek, waarin ook gekeken wordt hoe en naar wie examens zijn doorgestuurd.

Dekker wilde nog niets zeggen over de gevolgen van de kwestie voor de Ibn Ghaldounschool.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen