ANP24 mei '13 17:01

Eis 5,5 jaar cel tegen Van den Nieuwenhuijzen

ANP
ANP

ROTTERDAM (ANP) - Joep van den Nieuwenhuijzen moet van het Openbaar Ministerie (OM) 5,5 jaar de gevangenis in. De zakenman is volgens het OM schuldig aan omkoping, valsheid in geschrifte, faillissementsfraude, meineed en het bezit van een vals paspoort.

Van den Nieuwenhuijzen was de spil in het zogenoemde Havenschandaal in Rotterdam, samen met de ex-directeur van het havenbedrijf, Willem Scholten. Van den Nieuwenhuijzen zou Scholten hebben omgekocht met het gebruik van een appartement in Antwerpen en 1,2 miljoen euro. Vervolgens zou hij van Scholten bankgaranties voor leningen ter waarde van tientallen miljoenen hebben gekregen. De zakenman wist volgens het OM dat de bedrijven in zijn RDM-concern nooit aan de financiële verplichtingen zou kunnen voldoen als een beroep op de garanties zou worden gedaan.

Ook pleegde Van den Nieuwenhuijzen volgens justitie grootschalige faillissementsfraude met drie van zijn bedrijven. Met de leningen die hij met de garanties van Scholten kreeg, dichtte hij het ene gat met het andere. Hij zou voor eigen gebruik grote bedragen hebben onttrokken aan het concern. Toen de bedrijven op het punt stonden om te vallen, redde hij alleen zijn eigen hachje, aldus de aanklager. ,,Het was een kaartenhuis dat wel moest instorten'', zei officier van justitie Esther Sachs.

Gerelateerde artikelen