ANP1 jan '13 22:59

Onzekerheid over begrotingsdeal

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG/RTRS) - Het lot van het begrotingsakkoord waarmee de Amerikaanse president Barack Obama de begrotingsafgrond dacht af te wenden, leek dinsdagavond ongewis.

Binnen de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, dat na de Senaat over het akkoord moet stemmen, bleek grote onvrede te leven over de maatregelen die Obama met prominente Republikeinen vlak voor de jaarwisseling wist af te spreken. Rond 22.30 uur Nederlandse tijd was het nog onduidelijk of het Huis over het akkoord zou gaan stemmen.

De Republikeinen vinden dat de overheidsuitgaven volgens de afspraken veel te weinig worden ingeperkt, terwijl er wel sprake is van forse belastingverhogingen. Zij willen daarom dat er aan het akkoord maatregelen worden toegevoegd die de uitgaven beperken. In welke vorm dit moet gebeuren is nog onduidelijk. Wellicht dat het akkoord naar de Senaat wordt teruggestuurd met een voorstel voor aanpassingen.

Pelosi wil wel stemming

De leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, pleitte dinsdag er voor wel een stemming te houden. Het akkoord verdient volgens haar een ,,duidelijk ja of nee''.

President Obama riep de leden van het Huis van Afgevaardigden eerder al op de begrotingsdeal dinsdag goed te keuren. De maatregelen moeten voorkomen dat de Verenigde Staten verder richting de zogenoemde fiscal cliff afglijden. Als de afspraken over de staatsfinanciën niet voor woensdagochtend door het Huis van Afgevaardigden komen, zullen aandelenbeurzen wereldwijd een negatieve reactie laten zien, is de verwachting.

Geleidelijke aanpak

Op 1 januari traden er automatisch bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen met een omvang van 600 miljard dollar in werking. Op zich is het goed om het Amerikaanse begrotingstekort aan te pakken, maar door de plotselinge manier waarop dat in dit scenario zou gebeuren, kon de economie grote schade oplopen. Obama probeerde met het akkoord een meer geleidelijke aanpak te bewerkstelligen.

Ruim driekwart van de Amerikanen gaat meer belasting betalen door het akkoord zoals dat er nu ligt. De belastingdruk neemt vooral toe, omdat een korting op loonbelasting, die relatief recent is ingevoerd, gaat verlopen, zo blijkt uit een berekening van het Amerikaanse Tax Policy Center. Daardoor gaat 80 procent van de huishoudens die tussen de 50.000 en 200.000 dollar verdienen, gemiddeld 1.635 dollar per jaar meer afdragen. De zwaarste last komt bij de grootste verdieners.

De maatregelen waarover het Witte Huis een akkoord heeft bereikt, voorzien verder in een verhoging van de het hoogste belastingtarief van 35 procent tot 39,6 procent. Dat tarief gaan gelden voor alleenstaanden met een inkomen boven de 400.000 dollar en stellen met een gezamenlijk inkomen van boven de 450.000 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen