ANP13 mrt '13 17:49Aangepast op 13 mrt '13 18:09

AEX sluit vlak na tamme beursdag

AMSTERDAM (AFN) - De Europese effectenbeurzen beleefden woensdag een tamme handelsdag, De AEX-hoofdgraadmeter in Amsterdam kwam nauwelijks van zijn plaats en ook op de meeste andere aandelenmarkten bleven grote uitslagen uit. Een koersval van toeleverancier aan de chipindustrie ASMI drukte de MidKap wel wat dieper in het rood.

De AEX sloot op 352,02 punten, vrijwel onveranderd ten opzichte van het slot van een dag eerder. De MidKap daalde 0,9 procent tot 538,77 punten. De FTSE in Londen en de CAC 40 in Parijs daalden respectievelijk 0,5 en 0,1 procent. De DAX in Frankfurt kreeg er 0,1 procent bij.

In de middag kreeg de handel nog wat steun door een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse economie. De winkelverkopen maakten vorige maand de sterkste stijging door in 5 maanden. Amerikaanse consumenten waren bereid meer te spenderen door de sterkere arbeidsmarkt en het herstel op de woningmarkt.

Onderwaardering

ASMI heeft onderzoek gedaan naar de vermeende onderwaardering op de beurs. Het technologiebedrijf wil die te lijf gaan door een klein deel van zijn belang in het Aziatische ASM Pacific Technologies af te stoten en bijna twee derde van de opbrengst onder de aandeelhouders te verdelen. Beleggers hadden op meer gehoopt en deden het aandeel in de verkoop. De koers daalde ruim 10 procent.

Imtech stond bovenaan bij de middelgrote fondsen met een koerswinst van 4,6 procent. De technisch dienstverlener heeft een schikking getroffen met een Pools pretpark waarvan het een grote opdracht had gekregen. Eerder dit jaar bleek dat het bedrijf op onder meer dat project grote afschrijvingen moest doen. De problemen kostten het bedrijf in korte tijd grofweg de helft van zijn beurswaarde.

Wolders Kluwer

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam ging uitgever Wolters Kluwer aan kop met een winst van 3,7 procent. Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste daler met ee min van 2,4 procent.

De euro was 1,2955 dollar waard, tegen 1,3026 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 92,02 dollar per vat. Brentolie zakte 1,4 procent in prijs tot 108,11 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen