ANP15 jan '13 17:54

Lichte winst voor AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen toonden dinsdag een gemengd beeld. Beleggers bleven terughoudend in afwachting van meer bedrijfsresultaten en macrocijfers. In Amsterdam toonden TNT Expressen PostNL weer wat herstel na de forse klappen van een dag eerder.

De AEX-index in Amsterdam liep in de laatste handelsminuten nog iets op en sloot 0,2 procent hoger op 347,86 punten. De MidKap-index eindigde 0,1 procent hoger op 543,80 punten. De beurs in Parijs daalde met 0,2 procent. Frankfurt verloor 0,7 procent nadat bleek dat de Duitse economie in 2012 iets minder sterk is gegroeid dan verwacht. Londen krabbelde aan het einde van de handel op en sloot 0,2 procent hoger.

Grootste stijger in de AEX was TNT Express met een winst van 5,7 procent na adviesverhogingen door RBC Capital en Rabobank. Maandag duikelde het aandeel ruim 41 procent na het afblazen van de overname door het Amerikaanse UPS. PostNL maakte een kleinere wederopstanding door met een plus van 1,8 procent. De grootaandeelhouder van TNT verloor een dag eerder bijna 36 procent.

ASML

Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was chipmachinemaker ASML, die donderdag de kwartaalcijfers bekend zal maken, met een min van 2,5 procent. In de MidKap was bouwbedrijf BAM een opvallende daler met een verlies van 5,8 procent. Volgens analisten was de koersval het gevolg van winstnemingen in het sterk gestegen aandeel.

Ook SNS Reaal ging bijna 7 procent omlaag. Grote Britse hedgefondsen speculeren op een koersval van de geplaagde bank en verzekeraar.

SAP

Het Duitse softwarebedrijf SAP daalde in Frankfurt bijna 4 procent na tegenvallende resultaten over het vierde kwartaal. In Stockholm won Hennes & Mauritz 3,6 procent. De verkopen van de Zweedse kledingretailer vielen in de belangrijke decembermaand hoger uit dan verwacht.

Burberry klom in Londen ruim 4 procent. De Britse fabrikant van luxe kleding en accessoires boekte in het afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht.

De euro was 1,3340 dollar waard, tegen 1,3361 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 93,87 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 111,20 dollar.

Gerelateerde artikelen