ANP15 mrt '13 18:15Aangepast op 15 mrt '13 18:37

'Roemeense vrouw slachtoffer kunstroof'

ROTTERDAM (ANP) - De 19-jarige Roemeense Timofei die vastzit voor betrokkenheid bij de kunstroof in Rotterdam, is slachtoffer, geen dader, verklaart haar advocaat Martin Iwema vrijdag tegen het ANP. ,,Zij heeft in Nederland geen misdrijf gepleegd'', benadrukt hij.

De vrouw was nog maar kort in Nederland toen zij volgens haar advocaat ongewild betrokken werd bij de diefstal van zeven kostbare schilderijen. Hij vindt het daarom van groot belang dat de verdachten snel in Roemenië worden ondervraagd om zo vast te kunnen stellen wie waar verantwoordelijk voor is. ,,Ik zie de verdachten in Roemenië graag naar Nederland komen'', zegt Iwema.

Omdat zijn cliënt in zogeheten beperking zit, mag de advocaat niet veel zeggen. Daarom kan hij niet vertellen waarom zij slachtoffer is. Ook wil hij niet kwijt of de 19-jarige de schilderijen ooit heeft gezien en waar ze nu zouden zijn. De raadsman stelt dat het gunstig voor zijn cliënt is als de Roemenen in Nederland worden berecht. Dan kan in Nederland de hele zaak door de rechter worden beoordeeld. Nu zit alleen Timofei in Nederland vast voor in ieder geval betrokkenheid bij de roof.

Openbaar Ministerie

De Roemeense verdachten eisen in Nederland te worden berecht. Pas dan willen ze kwijt waar de zeven doeken zijn ondergebracht. Anders zal dat voor altijd een geheim blijven, hebben ze via hun advocaat aan de media laten weten.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam benadrukt dat niet de verdachten de rechtsgang bepalen, maar is toch in gesprek met de Roemeense autoriteiten over het verzoek. Inhoudelijk kan het OM dat pas beoordelen als het verzoek ook officieel is gedaan om de verdachten naar Nederland over te brengen.

Gerelateerde artikelen