ANP5 mrt '13 17:49

Forse winsten op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn dinsdag met flinke winsten gesloten. De hoop dat de centrale banken wereldwijd de economie zullen blijven stimuleren, zorgde voor optimisme onder beleggers. Ook droegen beter dan verwachte macrocijfers uit de eurozone en de Verenigde Staten bij aan het positieve beursklimaat. In New York steeg de Dow-Jonesindex naar de hoogste stand ooit.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2 procent hoger op 346,50 punten. De MidKap klom 1,4 procent tot 535,88 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 2,3 procent. Londen bleef wat achter met een plus van 1,4 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex bij het slot van de handel in Europa 1 procent hoger op 14.267 punten en bereikte daarmee de hoogste stand ooit.

De vice-president van de Amerikaanse Federal Reserve zei maandag dat de Fed door moet gaan met het stimuleren van de economie. Op macro-economisch vlak bleek dat de activiteit in de dienstensector van de eurolanden vorige maand minder hard is gekrompen dan eerder werd gedacht. Ook stegen de detailhandelsverkopen in januari sterker dan verwacht. De groei in de Amerikaanse dienstensector bereikte in februari het hoogste niveau in een jaar.

KPN

In de AEX stonden telecomconcern KPN en postbedrijf PostNL bij de sterkste stijgers met winsten van 4,5 en 5 procent. Ook ING en Aegon deden het goed met plussen tot 3,9 procent. Koffie- en theebedrijf DE Master Blenders was een daler met een min van 1 procent.

In de MidKap ging Imtech aan kop met een plus van 6,7 procent. De technisch dienstverlener verwacht na de eerder gemelde problemen in Polen en Duitsland geen nieuwe tegenvallers meer te moeten melden. Navigatiebedrijf TomTom won 2,2 procent na veelbelovende contracten met de automakers Toyota en Fiat.

Besi

Bij de kleinere fondsen klom Besi 4,8 procent. Het chipbedrijf zag de winst in het vierde kwartaal fors afnemen. De omzet zakte met bijna een kwart. Volgens analisten van SNS Securities lijkt Besi echter uit het dal te klimmen.

In Frankfurt won energieconcern RWE 1,1 procent. Het Duitse moederbedrijf van het Nederlandse Essent boekte vorig jaar aanzienlijk betere resultaten dan in 2011.

Standard Chartered

In Londen steeg Standard Chartered 3,2 procent. De Britse bank wist vorig jaar voor het tiende jaar op rij een recordwinst te boeken. Hogere opbrengsten van de zakenbank compenseerden de boete van 667 miljoen dollar die de bank kreeg voor de schending van Amerikaanse handelssancties tegen Iran.

De euro was 1,3015 dollar waard, tegen 1,3010 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 90,39 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen