ANP30 jan '13 10:35Aangepast op 30 jan '13 13:19

'Duitse regering toch voor steun aan Cyprus'

BERLIJN (AFN) - De Duitse regering is na druk van de eurogroep toch bereid deel te nemen aan miljardensteun voor Cyprus, hoewel minister van Financiën Wolfgang Schäuble nog altijd grote bedenkingen heeft. Dat schrijft de Süddeutsche Zeitung woensdag.

Schäuble zei eerder dat Cyprus niet relevant is voor het eurosysteem, maar volgens de krant was de druk van de overige eurolanden, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie zo hoog dat Duitsland uiteindelijk wel mee moet doen aan de steunoperatie. Daarbij zou helpen dat de omvang lager is dan eerder werd gevreesd.

Cyprus vroeg in de zomer van 2012 om noodsteun. Tot nu toe werd verwacht dat het land 17,5 miljard euro nodig zou hebben, vooral voor de bankensector die hard is geraakt door de economische malaise in Griekenland. Dat bedrag is bijna gelijk aan het bruto binnenlands product van het land. De Cypriotische regering verwacht nu niet 10 miljard maar 8 miljard euro nodig te hebben voor de banken. Donderdag gaat minister van Financiën Vassos Shiarly op bezoek bij Jeroen Dijsselbloem, de kersverse voorzitter van de eurogroep, om de kwestie te bespreken.

De Cypriotische president Demetris Christofias gaf woensdag aan dat zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin hem heeft verzekerd dat Rusland mee zal werken aan een eventueel pakket noodkredieten voor Cyprus. Volgens hem zijn Rusland en de Europese Commissie in gesprek over de mogelijke steun.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen