ANP15 mrt '13 14:00

'Hogere opening Wall Street’

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York openen vrijdag waarschijnlijk licht hoger. De Dow-Jonesindex stevent daarmee af op de elfde winstdag op rij. Ook koerst de bredere S&P 500 af op een recordniveau.

Een uur voor aanvang van de handel werd bekendgemaakt dat de inflatie in de Verenigde Staten in februari is toegenomen tot 2 procent. In januari bedroeg de inflatie nog 1,6 procent. De stijging was net iets groter dan economen hadden verwacht. Ook bleek dat de industriële bedrijvigheid in de regio rond New York deze maand opnieuw is gegroeid. Het groeitempo zakte wel wat terug ten opzichte van februari.

Een kwartier voor opening van de markt zal nog de Amerikaanse industriële productie over februari bekend worden gemaakt. In het eerste halfuur van de handel komt nog het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan naar buiten.

Boeing

Aan het bedrijvenfront zal Boeing mogelijk in de belangstelling staan. De Amerikaanse vliegtuigbouwer verwacht dat het ,,een kwestie van weken'' zal zijn voordat de geplaagde 787 Dreamliners weer zullen vliegen. Alle 50 toestellen werden in januari aan de grond gezet. Toezichthouders in de Verenigde Staten en Japan besloten daartoe, nadat de accu van een 787 had vlamgevat en een accu van een ander toestel was gesmolten.

De openingsindicatoren wijzen op winsten tussen 0,1 en 0,2 procent voor de Amerikaanse beurzen. Aan de lange rally op de New Yorkse aandelenmarkten kwam ook donderdag geen einde. De Dow-Jonesindex, die de laatste week record op record stapelt, boekte de tiende dagwinst op rij. Dat was sinds 1996 niet meer voorgekomen.

De Dow won 0,6 procent en scherpte daarmee het record opnieuw aan, tot 14.539,14 18 punten. De S&P 500 steeg eveneens 0,6 procent tot 1563,23 punten, vlak onder het bijna 6 jaar oude record van 1565,15 punten.

Gerelateerde artikelen