ANP11 mrt '13 05:20

Verdachten grensrechterzaak voor rechtbank

LELYSTAD (ANP) - Zeven verdachten die worden beschuldigd van betrokkenheid bij de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, moeten maandag op een zitting van de rechtbank in Lelystad verschijnen. Het gaat om een voorbereidende zitting, in de aanloop naar de inhoudelijke behandeling van de zaak eind mei.

Zes van de zeven verdachten zijn minderjarig. Om die reden zou hun zaak eigenlijk achter gesloten deuren moeten worden behandeld, maar de rechtbank wil vanwege de grote maatschappelijke impact van de zaak bijzondere toegang verlenen aan journalisten.

Richard Nieuwenhuizen (41) vlagde begin december een wedstrijd van de B-jeugd van zijn club Buitenboys uit Almere tegen Nieuw Sloten uit Amsterdam. Na afloop kwam het tot geweld, waarbij Nieuwenhuizen door een groep werd belaagd. De grensrechter zakte een paar uur later in elkaar en overleed de volgende dag.

Het incident leidde tot een golf van verontwaardiging en afschuw, in het hele land. De zeven verdachten die maandag voor de rechter komen, zitten nog steeds in voorarrest. Een achtste verdachte is op vrije voeten.

Gerelateerde artikelen