ANP31 okt '11 15:39

Fraude Stapel 'zeer omvangrijk'

TILBURG (ANP) - De omvang van de fraude van hoogleraar Diederik Stapel is ,,zeer aanzienlijk en verbijsterend’’. Dat heeft Pim Levelt maandag gemeld tijdens de presentatie van het onderzoek van de commissie-Levelt naar Stapel.

Het gaat om zeker 30 artikelen in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften waarvan zeker is dat Stapel data en gegevens heeft verzonnen. Bij tientallen publicaties bestaan serieuze verdenkingen. Levelt heeft aangegeven dat er een langer onderzoek nodig is om de volledige omvang van de fraude te overzien. ,,We gaan alle 130 tijdschriftpublicaties en 24 hoofdstukken in verschillende boeken onder de loep nemen.'' Zeker is in ieder geval dat de fraude teruggaat tot 2004, toen Stapel nog bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) werkte.

Levelt noemt het gedrag van Stapel ,,schokkend''. ,,Hij heeft jonge, ambitieuze onderzoekers die aan zijn zorg en leiding waren toevertrouwd, misbruikt.'' Uit het onderzoek blijkt dat bij slechts 7 van de 21 promoties die Stapel in Groningen en Tilburg heeft begeleid, geen sprake is van valse data. Bij de andere 14 proefschriften bestaat zekerheid of serieuze verdenking van fraude.

Volgens Levelt is de fraude uitsluitend het werk van Stapel. De commissie stelt vast dat promovendi en andere onderzoekers hiervan niet op de hoogte waren. Waarom de fraude niet eerder boven tafel is gekomen, wijt de commissie vooral aan Stapels ,,raffinement, manipulaties en machtsmisbruik’’. Maar ook de wetenschappelijke kritiek is ernstig tekortgeschoten.

Gerelateerde artikelen