ANP7 jun '13 08:01Aangepast op 7 jun '13 08:37

‘Hoger begin Amsterdamse beurs’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenmarkt in Amsterdam begint vrijdag waarschijnlijk hoger.

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenmarkt in Amsterdam begint vrijdag waarschijnlijk hoger. Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen met winsten openen in navolging van het late herstel op Wall Street. De handel zal vooral in het teken staan van het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag zal verschijnen.

,,De AEX opent 1 tot 2 punten hoger in een poging wat te herstellen na de verliezen van gisteren. Daarna zal een voorzichtige houding worden aangenomen in afwachting van de banencijfers uit de VS. Bij een sterke banengroei zou de Fed kunnen besluiten de steunmaatregelen in de VS af te bouwen en dat zal leiden tot een negatieve koersreactie'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Luchtvaartgroep Air France-KLM maakte bekend dat het passagiersvervoer in mei met 4,7 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Het absolute aantal vervoerde reizigers steeg met 3,9 procent tot 6,8 miljoen. Het vrachtvervoer daalde met 6,4 procent.

Gemalto

Beveiligingsbedrijf Gemalto wordt met ingang van maandag 24 juni opgenomen in de AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs. Gemalto, dat sinds begin april een beursnotering in Amsterdam heeft, vervangt roestvrijstaalproducent Aperam. Dat bedrijf gaat naar de MidKap-index, waar voedingsmiddelenbedrijf Wessanen uit verdwijnt.

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen vrijdag omlaag. In Tokio sloot de Nikkei na een nerveuze handelssessie 0,2 procent lager. Een stijging van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar zorgde voor koersdruk in de exportsector. Beleggers bleven daarnaast voorzichtig voorafgaand aan het Amerikaanse banencijfer.

Wall Street

De beurzen op Wall Street wisten donderdag hoger te eindigen. In aanloop naar de banencijfers van de Amerikaanse overheid werden aanvankelijke verliezen in de middaghandel weggepoetst. De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent hoger op 15.040,62 punten. De S&P 500 klom 0,9 procent tot 1622,56 punten, terwijl technologiegraadmeter Nasdaq 0,7 procent steeg tot 3424,05 punten.

De Europese beurzen sloten eerder op de dag opnieuw met verlies. Beleggers reageerden teleurgesteld op het uitblijven van nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). In Amsterdam eindigde de AEX-index 1 procent lager op 349,58 punten. De Midkap zakte ook 1 procent, tot 527,82 punten. De graadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 1 en 1,3 procent.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3255 dollar waard, tegen 1,3205 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 94,89 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder, op 103,81 dollar.

Gerelateerde artikelen