ANP7 jun '13 12:58Aangepast op 7 jun '13 13:44

RSI-zaak moet over

DEN HAAG (ANP) - Een rechtszaak waarin de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een ex-werkneemster een schadevergoeding moet betalen omdat ze op de werkvloer RSI had opgelopen, moet over. Dat heeft de Hoge Raad bepaald vrijdag. Volgens de raad is het verband tussen RSI en arbeidsomstandigheden onzeker.

Het gerechtshof in Amsterdam had de vrouw eerder een schadevergoeding toegekend. De SVB vindt het onwaarschijnlijk dat de werkomstandigheden van de vrouw de oorzaak zijn van haar RSI en legde de zaak voor aan het hoogste rechtscollege. Die oordeelde dat het hof zich te eenzijdig heeft gebaseerd op de ,,kennis, ervaring en intuïtie'' van een deskundige en zich heeft laten leiden door het vermoeden van een verband tussen de aandoening en werkomstandigheden. De Hoge Raad wijst erop dat er in de medische wereld geen consensus bestaat over de oorzaken van RSI.

De vrouw stapte naar de rechter toen ze klachten kreeg aan haar ellebogen. Die waren volgens haar veroorzaakt door de omstandigheden waaronder ze bij de SVB werkte. Ze werkte uren achterelkaar achter een beeldscherm, zat op een stoel die steeds naar beneden zakte en moest ver reiken naar de telefoon. Ook was de werkdruk volgens haar hoog en voelde ze zich gecontroleerd.

De Hoge Raad heeft de zaak terugverwezen naar het gerechtshof in Den Haag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen