ANP3 aug '13 16:09Aangepast op 3 aug '13 19:24

Khamenei bekrachtigt presidentschap Rohani

Auteur: ANP Nieuws

TEHERAN (ANP) - De Opperste Leider in Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft zaterdag het presidentschap van de 64-jarige Hassan Rohani bekrachtigd.

Ayatollah Ali Khamenei op archief, EPA
Ayatollah Ali Khamenei op archief, EPA

TEHERAN (ANP) - De Opperste Leider in Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft zaterdag het presidentschap van de 64-jarige Hassan Rohani bekrachtigd. Daarmee is voor Rohani de weg vrijgemaakt om zondag in het parlement te worden beëdigd als politiek leider van Iran.

De verwachting is dat Rohani zondag ook de kandidaten voor zijn kabinet zal presenteren. Khamenei noemde Rohani een waardige persoon ,,die de islamitische republiek al meer dan drie decennia dient''. Daarna kuste Khamenei Rohani op de wang. De nieuwe president kuste de Opperste leider op de schouder.

Rohani won in juni de presidentsverkiezingen van Iran. In de eerste ronde wist hij een meerderheid van 50,7 procent van de stemmen te halen. Hij was de minst conservatieve deelnemer aan de stembusgang. Rohani volgt als president Mahmoud Ahmadinejad op, die 8 jaar aan de macht was.

Onder Ahmadinejad werd Iran geconfronteerd met sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie. Het Westen denkt dat Teheran bezig is een atoombom te ontwikkelen. Iran zegt de technologie alleen te gebruiken voor vreedzame doeleinden. Kort na zijn verkiezingswinst zei Rohani dat hij bereid is transparanter te zijn over het Iraanse nucleaire programma.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen