ANP15 jun '13 23:07

Timmermans hoopt op toenadering van Rohani

DEN HAAG (ANP) - Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken hoopt dat Hassan Rohani als president van Iran waarmaakt wat hij in de verkiezingscampagne heeft gezegd; dat hij zal streven naar een nieuwe en betere relatie met de buitenwereld.

Timmermans zegt dat in reactie op de winst van Rohani bij de Iraanse presidentsverkiezingen. ,,Laten we hopen dat hij als president die woorden ook waarmaakt. Op het eerste gezicht lijkt zijn speelruimte echter beperkt, aangezien hij ook onderdeel is van de religieuze elite, die strak vast lijkt te houden aan het gevoerde beleid om niet tegemoet te komen aan de gerechtvaardigde eisen van de internationale gemeenschap, met name bij het nucleaire beleid'', aldus Timmermans.

De minister wijst er op dat de mensenrechten nog altijd ,,onverminderd zwaar onder druk staan'' in Iran en het land een negatieve rol speelt bij een aantal regionale ontwikkelingen. ,,Maar indien Rohani inderdaad invulling zal geven aan de wens een betere relatie met het Westen op te bouwen, is iedere stap in de goede richting welkom.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen