ANP18 jan '13 11:58

Beurzen voorzichtig omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten vrijdag overwegend kleine winsten zien. Beter dan verwachte Chinese macro-economische cijfers boden ondersteuning aan de handel. Beleggers bleven wel voorzichtig nu de graadmeters weer dicht tegen de hoogste standen in maanden noteren.

,,De beurzen houden goed stand. Gisteren hadden we positieve cijfers over de Amerikaanse woningbouw en vandaag blijkt dat de economie in China ook weer aantrekt. Het dieptepunt lijkt voorbij en er komt geleidelijk weer meer vertrouwen. In Amsterdam profiteert ASML van een flinke verhoging van de investeringen door Intel. Vanmiddag krijgen we nog de cijfers van General Electric, die geven een leuk inkijkje voor de medische systemen van Philips”, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent hoger op 351,42 punten. De MidKap-index zakte 0,2 procent tot 548,49 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,5 en 0,1 procent. Frankfurt daalde 0,2 procent.

China

Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de economie in China in het vierde kwartaal van 2012 met 7,9 procent is gegroeid. Het is de eerste keer in zeven kwartalen dat de economische groei in het land weer aantrekt. Over het hele jaar bekeken komt de groei uit op 7,8 procent. Dat is wel de zwakste groei in 13 jaar. Ook vielen de Chinese industriële productie en de detailhandelsverkopen hoger uit dan voorzien.

Pakketbezorger TNT Express was de grootste stijger in de AEX met een winst van 2,4 procent. Staalbedrijf ArcelorMittal won 1,4 procent na een adviesverhoging door Goldman Sachs. Grootste daler wasluchtvaartcombinatie Air France-KLM met een min van 1,9 procent.

ASML

Chipmachinefabrikant ASML won 0,1 procent ondanks tegenvallende vooruitzichten van Intel. De Amerikaanse chipmaker liet bij publicatie van de jaarcijfers wel weten dit jaar de kapitaalinvesteringen fors op te schroeven.

In de MidKap ging SNS Reaal aan kop met een plus van 4,8 procent. De bank en verzekeraar voert gesprekken met Bank ten Cate over de overname van de afdeling Private Banking van SNS Securities. Grootste daler was verzekeraar Delta Lloyd met een verlies van 1,6 procent.

De euro stond op 1,3357 dollar en bleef daarmee nagenoeg onveranderd ten opzichte van de koers bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 95,40 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper.

Gerelateerde artikelen