ANP28 jan '13 16:02Aangepast op 28 jan '13 16:52

Beurzen voorzichtig omhoog

AMSTERDAM (AFN) - Op de Europese beurzen werden maandag overwegend voorzichtige winsten geboekt. Een beter dan verwacht Amerikaans macrocijfer zorgde voor enig optimisme, al kwam wel een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse huizenmarkt naar buiten. In Amsterdam werd de beurs daarnaast gesteund door een stroom aan adviesverhogingen voor AEX-fondsen zoals SBM Offshore, TNT Express, ASML en Ahold.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,2 procent hoger op 356,61 punten. De MidKap-index steeg 0,9 procent tot 557,50 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,2 procent. Frankfurt verloor 0,2 procent.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na de openingsbel 0,1 procent lager. In de Verenigde Staten bleek dat de orders voor duurzame goederen in december met 4,6 procent zijn gestegen. Economen hadden gerekend op een toename met 2 procent. De voorlopige woningverkoop in de VS in december ging echter met 4,3 procent omlaag, de eerste afname sinds augustus.

TNT Express

Pakketvervoerder TNT Express was de grootste stijger in de AEX met een plus van 3,6 procent na een adviesverhoging door UBS. Chipmachinemaker ASML en maritiem dienstverlener SBM Offshore profiteerden ook van verhogingen van het beleggingsadvies en klommen tot 3,4 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM stond onderaan met een min van 1,9 procent.

In de MidKap ging Ziggo aan kop met een winst van 3,4 procent na een positief analistenrapport. Volgens de analisten van ING heeft de markt het slechte nieuws van de kabelaar inmiddels wel verwerkt en is de aandelenkoers aantrekkelijk genoeg om te kopen. Tankopslagbedrijf Vopak volgde met een plus van 1,9 procent na een adviesverhoging door Exane BNP Paribas.

SNS Reaal

Grootste daler in het middensegment was SNS Reaal met een verlies van 5,9 procent. De geplaagde bank en verzekeraar werkt aan een oplossing voor zijn financiële problemen waarbij ook private investeerders betrokken zijn. Als het lukt dit scenario te realiseren, komt er onder meer een omvangrijke aandelenemissie. SNS Reaal benadrukt daarbij dat er nog geen beslissingen zijn genomen.

De euro was 1,3446 dollar waard, vrijwel evenveel als bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 95,81 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen