ANP9 jan '13 13:56Aangepast op 9 jan '13 16:08

ArcelorMittal wil aandelen uitgeven

LUXEMBURG (AFN) - ArcelorMittal wil aandelen en zogeheten convertible subordinated notes (mcn's) uitgeven voor een bedrag dat naar verwachting uitkomt op 3,5 miljard dollar. Dat maakte het staalconcern woensdag bekend.

Het plan moet bijdragen aan een beoogde verlaging van de schuldenlast tot circa 17 miljard dollar op 30 juni van dit jaar. Aan het eind van 2012 bedroeg de schuld naar verwachting ongeveer 22 miljard dollar. ,,Deze transactie, aangevuld met de opbrengsten van desinvesteringen, een dividendverlaging en kostenbesparingen, zal onze schuldenlast significant verlagen en er voor zorgen dat we sneller dan verwacht de doelstelling van een schuld van 15 miljard dollar op de middellange termijn halen'', aldus topman Lakshmi Mittal.

Financieel directeur Aditya Mittal gaf in een toelichting aan dat ArcelorMittal mee zal bieden in een veiling van een productiefaciliteit van de Duitse branchegenoot ThyssenKrupp in de Amerikaanse staat Alabama. ,,We hebben een bod in elkaar gezet waarmee we kunnen deelnemen aan de verkoop'', stelde hij. Het bod zal het schulddoel voor 2013 niet in gevaar brengen, voegde hij eraan toe.

Vooruitzichten

Mittal gaf verder aan dat het ,,ergste'' voorbij is voor de staalindustrie en dat de vooruitzichten verbeteren. Het staalconcern handhaafde de verwachting dat het bedrijfsresultaat (ebitda) over 2012 ongeveer 7 miljard dollar zal bedragen.

Volgens kredietbeoordelaar Moody's zijn de plannen van ArcelorMittal goed voor de kredietwaardigheid van het bedrijf. Ze zorgen echter niet voor een directe verhoging van de rating van het staalconcern. Bij de afwaardering tot Ba1 in november werd er namelijk al met deze stappen rekening gehouden. Moody's verwacht dat ArcelorMittal in de komende 6 maanden meer bezittingen van de hand zal doen en andere maatregelen zal nemen om de schuld verder terug te dringen.

De voorgenomen uitgifte viel slecht bij beleggers. ArcelorMittal was woensdag rond 16 uur de sterkste daler in de AEX met een koersverlies van 2,4 procent tot 13,10 euro.

Gerelateerde artikelen