ANP2 aug '13 11:59Aangepast op 2 aug '13 13:01

Beurzen wachten op banenrapport

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam liet vrijdag een kleine winst zien.

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam liet vrijdag een kleine winst zien. Ook op de andere Europese aandelenmarkten bleven de koersuitslagen beperkt. Beleggers zijn in afwachting van het officiële Amerikaanse banencijfer, dat later op de dag naar buiten wordt gebracht.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent hoger op 373,02 punten. Eerder op de dag bereikte de hoofdindex de hoogste tussentijdse stand van dit jaar op 374,12 punten. Dat is tevens het hoogste niveau sinds 18 februari 2011. De MidKap klom 0,1 procent tot 552,81 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen respectievelijk 0,2 en 0,1 procent. De FTSE in Londen daalde 0,1 procent. De volumes waren daarbij laag, vanwege de vakantieperiode.

In Amsterdam viel het aandeel Arseus op met een winst van 10,5 procent. De medisch toeleverancier zag de winst in de eerste helft van het jaar fors stijgen. Ook de opbrengsten namen toe. Arseus rapporteerde, onder meer door lagere kosten en een toegenomen brutomarge, een winststijging van 23 procent tot 18,8 miljoen euro, terwijl de omzet met 5,4 procent aandikte tot 282,7 miljoen euro.

Air France-KLM

Grootste stijger in de AEX was luchtvaartgroep Air France-KLM met een winst van 3,5 procent. Telecomconcern KPN stond onderaan met een verlies van 3 procent.

In Parijs klom Axa ruim 3 procent. Het Franse verzekeringsconcern boekte minder winst in de eerste helft van dit jaar, mede door de overstromingen die in het voorjaar Duitsland troffen. De operationele winst, exclusief bijzondere posten, viel echter hoger uit dan analisten hadden verwacht.

Lufthansa

Royal Bank of Scotland verloor 4 procent in Londen na publicatie van de halfjaarcijfers. De Britse bank liet daarbij weten dat Ross McEwan per 1 oktober bestuursvoorzitter Stephen Hester zal opvolgen. De Nieuw-Zeelander werd vorig jaar binnengehaald als hoofd van de consumententak van de grotendeels genationaliseerde bank.

Lufthansa zakte in Frankfurt 3,6 procent. Het Duitse luchtvaartbedrijf heeft zijn winst afgelopen halfjaar stevig zien dalen, maar houdt vast aan het vooruitzicht dat het resultaat over het hele jaar beter zal zijn dan in 2012. Lufthansa wijt de slechtere resultaten aan kosten voor reorganisaties en andere eenmalige posten.

De euro was 1,3210 dollar waard, tegen 1,3217 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie noteerde 0,1 procent lager op 107,74 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper op 109,44 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen