ANP11 mrt '13 15:40

Vliegveld Eelde zoekt naar explosieven

ANP
ANP

EELDE (ANP) - Een deel van het terrein van Groningen Airport Eelde (GAE) wordt met een grondradar onderzocht op explosieven die mogelijk nog in de bodem zitten. Dat gebeurt nadat 2 weken geleden tijdens graafwerkzaamheden een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog was gevonden. De luchthaven was toen 1,5 dag dicht.

De radar wordt ingezet op plekken waar nog moet worden gegraven. Ook wordt een ouder onderzoek nog eens doorgelicht, waaruit indertijd bleek dat de kans op explosieven ,,nihil'' was. Op GAE wordt gewerkt aan de verlenging van de start- en landingsbaan van 1800 naar 2500 meter. Daardoor kan worden gevlogen op verder gelegen bestemmingen.

De baan moet begin april klaar zijn. Daarover zijn afspraken gemaakt met diverse luchtvaartmaatschappijen. Volgens het vliegveld leidt het bodemonderzoek niet tot vertraging en is de verlengde baan op tijd af.

Twee weken geleden werd in de grond een Duitse vliegtuigbom van 500 pond uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Die bleek zo instabiel dat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) hem een dag later ter plekke liet ontploffen. Het vliegveld, bedrijfsgebouwen op en rond de luchthaven en enkele woningen in de buurt werden toen ontruimd.

Gerelateerde artikelen