ANP4 jun '13 21:56Aangepast op 5 jun '13 00:12

Geen gewonden of gifstoffen brand Oosterhout

ANP
ANP

OOSTERHOUT (ANP) - Bij een chemisch bedrijf in Oosterhout woedde dinsdagavond een zeer grote uitslaande brand. Dat meldde de politie Midden- en West-Brabant. De brand ontstond rond 21.15 uur na een explosie in een van de loodsen op het terrein. Bij het incident vielen geen gewonden.

De eerste metingen tonen aan dat er geen giftige stoffen zijn vrijgekomen. In de loods waar de brand woedde, stonden alleen verpakkingsmaterialen opgeslagen en geen gevaarlijke producten. Over de oorzaak van de ontploffing is nog niets bekend.

Het incident werd in eerste instantie gemeld als middelbrand, maar wegens grote rookontwikkeling en de chemische stoffen namen de hulpdiensten het zekere voor het onzekere. De brandweer rukte met groot materiaal uit om het vuur te bestrijden. Om 23.30 uur konden brandweerlieden het sein brand meester geven. Het dak van de loods is ingestort.

Harde wind

Door de vrij harde wind, die in de richting van Breda stond, verspreidde de rookpluim zich snel boven de omgeving. Na elven had de rook zich via Breda en Zundert naar België verplaatst. Twitteraars in Sliedrecht en Tilburg hadden eerder laten weten de zwarte wolken vanuit hun woonplaats te kunnen zien.

Het bedrijf bevindt zich op een industrieterrein met weinig huizen in de omgeving. Desondanks werd omwonenden geadviseerd hun ramen en deuren gesloten te houden. Desireneis er dinsdagavond niet aan te pas gekomen, aldus de politie.

Het bedrijf aan de Zeilmakerijweg, genaamd European Liquid Drumming (ELD), specialiseert zich in het afvullen, verpakken, mengen en opslaan van vloeibare chemische producten. ELD werkt met ontvlambare vloeistoffen, giftige substanties, corrosieve substanties en andere gevaarlijke stoffen. De organisatie staat vermeld op de lijst met BRZO-bedrijven, het zogeheten Besluit Risico's Zware Ongevallen in Nederland. Zulke ondernemingen krijgen extra aandacht bij brandpreventie en als bij grote incidenten moet worden uitgerukt.

Gerelateerde artikelen