ANP2 jan '13 10:54Aangepast op 2 jan '13 11:20

China: fiscal cliff pas het begin

PEKING (AFN) - China heeft woensdag gewaarschuwd dat het afwenden van de 'fiscal cliff' pas het begin is van een oplossing van de Amerikaanse schuldenproblematiek. Volgens de tweede economie van de wereld moet Amerika met een schuld van meer dan 16 biljoen dollar nog veel meer doen om de staatsfinanciën op orde te krijgen.

,,Als je 600 miljard dollar aan belastingverhogingen en bezuinigingen een begrotingsravijn noemt, dan dreigt met de totale Amerikaanse staatsschuld niets anders dan een onmetelijke begrotingsdiepte'', aldus een commentaar van het staatspersbureau Xinhua.

Het land ziet een kwalijke rol van de Amerikaanse democratie in het ontstaan van de enorme schulden. ,,Het medicijn van belastingverhoging en bezuinigingen is niet populair onder kiezers. Daarom hebben politici het probleem steeds opnieuw voor zich uitgeschoven.'' De schulden zijn volgens China ook voor een groot deel te wijten aan ,,kostbare oorlogen in het Midden-Oosten'' en de pogingen de economie met uitgaven gaande te houden na de wereldwijde economische crisis.

Volgens China verbleekt de Europese schuldencrisis, die ,,vele regeringen heeft doen vallen'', bij de Amerikaanse overheidsschuld van meer dan 100 procent van het bruto binnenlands product.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen