ANP8 mrt '13 08:20

FNV Bouw wil vroegpensioen voor bouwvakkers

WOERDEN (ANP) - Om te voorkomen dat Nederland over een paar jaar een tekort aan goede bouwvakkers heeft, wil vakbond FNV Bouw een vroegpensioen invoeren in de sector. Bouwvakkers zouden dan al met 60 of 62 jaar met hun werk kunnen stoppen, waardoor er meer ruimte ontstaat voor jongeren om in te stromen, zegt de bond vrijdag.

,,Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wilde graag dat wij met creatieve oplossingen kwamen. Dit is één van onze ideeën'', legt een woordvoerder van FNV Bouw uit. Vanwege de hoge werkloosheid in de bouw kiezen kiezen steeds minder jongeren ervoor om bouwvakker te worden. Ouderen werken juist langer door, doordat er geen goede vut-regelingen meer zijn.

De vakbond wil graag met de overheid en met werkgevers gaan praten of het mogelijk is om zo'n vroegpensioenregeling te financieren. ,,Veel bouwvakkers hebben het tegen de 60 al aardig in hun rug. En nu het zo slecht gaat in de bouw is er grote kans dat zij komende tijd toch hun baan verliezen. Kunnen we dan niet beter preventief met een oplossing komen?'', aldus de woordvoerder.

Hij wijst erop dat de oudere bouwvakkers na hun uittreding nog wel bij de bouw betrokken kunnen blijven, bijvoorbeeld als mentor om jongeren te begeleiden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen